Moje Ziemniaczki z pieczarkami Po polsku (Porcja dla dwóch osób)

Przygotowanie:

Ziemniaczki (polecam Potatki z Wielkopolski) ugotować ze skórką, w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Można dodać goździki lub majeranek. Posolić pod koniec gotowania. Odlać wodę i wystudzone ziemniaczki pokroić w talarki. Na patelni, na wolnym ogniu udusić, uprzednio umyte i pokrojone pieczarki, mieszać. Dodać ziele angielskie, curry i pokrojony ząbek czosnku. Do pieczarek dodać pokrojone ziemniaczki, dusząc razem kilka minut. Pod koniec, dodać sól i pieprz (do smaku).

Podawać na ciepło, z kilkoma plasterkami mozzarelli, świeżym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi, można posypać Ziołami Prowansalskimi.

Składniki:

6-8 ziemniaczków

200 g pieczarek,

czosnek,

curry,

szczypiorek,

ziele angielskie,

liście laurowe,

mozzarella, pomidorki koktajlowe, zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Smacznego!

Marchewkowiec – według przepisu mojej Sąsiadki

Całkiem niedawno miałam ogromną ochotę na ciasto. W lodówce miałam kilka dorodnych marchewek, zapytałam więć moją Sąsiadkę, czy ma przepis na Marchewkowca. Miała:) Był naprawdę przepyszny!

Przygotowanie:

Można powiedzieć (napisać:), że przygotowanie Marchewkowca nie wymaga żadnego wysiłku. Nie licząc, oczywiście ucierania kilku marchewek:) Wszystie składniki należy połączyć i przełożyć do tradycyjnej keksówki (mnie udało się zrobić także kilka ciasteczek). Piekarnik rozgrzać do 180 C, piec około 90 minut.

Składniki:

3 szklanki mąki

1 szklanka oleju

1 szklanka cukru

1 szklanka wody gazowanej

1,5 szklanki startej marchewki

2 łyżeczki sody

1 jajko

Garść rodzynek.

cynamon i starta skórka pomarańczowa- do smaku.

Ja dodałam też jedno jajko i namoczone wcześniej rodzynki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać trochę mąki. Ciasto można dowolnie udekorować, na przykład owocami i śmietaną.

Smacznego!

Omlet Zwyczajny-niezwyczajny

Od dziecka lubię omlety. Pamiętam, gdy na śniadanie podawała je moja mama. Dziś przedstawiam mój lekko zmodyfikowany przepis. Gdy w lodówce są jajka i kilka innych, prostych składników, w kuchni można już poszaleć! 🙂 Nawet domowe zwierzaki nie oprą się czarowi omleta:)

Przygotowanie (Porcja dla jednej osoby):

Jajka roztrzepać dokładnie widelcem, dodając mleko, sól i woę mineralną. Aby dokładnie wymieszać składniki, można użyć blendera. Zwłaszcza, jeśli zamiast mleka, dodamy jogurt. Na niedużej patelni rozgrzać olej lub masło. Przelać masę na patelnię. Smażyć 10-15 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Aby omlet się nie spalił, można wcześniej zakończyć smażenie, pozostawiając go na gorącej patelni, nadal pod przykryciem. Gorący omlet przełożyć na talerz. Podawać na słodko lub na ostro: z dżemem lub innymi dodatkami.

Składniki:

2 jajka

1/4 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego

szczypta soli

2-3 łyżki stołowe gazowanej wody mineralnej.

Dżem owocowy, konfitura lub inne dodatki, według uznania.

Smacznego!

Moja letnia sałatka z kozim serem i malinami, w sosie miodowym

Przygotowanie (porcja dla dwóch osób):

Wystarczy przygotować dużą miskę lub garnek, w których da się wymieszać wszystkie składniki. Potem, włożyć do miski gotowy do spożycia, dowolny”Mix sałat”(bez rucoli) lub umyte, nieduże liście sałaty lodowej, pokroić w kostkę kozi ser i mozzarellę (mogą być także kulki mozzarelli), jeden średni ogórek konserwowy. Dodać garść umytych malin. Składniki delikatnie wymieszać tak, by nie zgnieść malin. Zalać sosem miodowym. Doprawić solą (uwaga, kozi ser jest słony), pieprzem i odrobiną czosnku (może być granulowany).

Można podać z grzankami i kieliszkiem wina.

Składniki

100 g sałaty lub „Mixu sałat” bez rucoli

100-120 g, sera koziego

100 g mozzarelli (dodać kulki lub pokroić w kostkę)

Pokrojony w kostkę ogórek konserwowy

Gsrść malin

Sól, pieprz i czosnek, do smaku

Sos miodowy, należy przygorować w oddzielnym naczyniu, by zalać nim sałatkę.

Składniki:

Sok z połowy cytryny. Cytrynę, przed uzyciem należy wyparzyć.

Cztery łyżeczki miodu, nailepiej gryczanego. Powinien mieć płynną konsystencję

Cztery łyżeczki oleju lub oliwy. Składniki, dokładnie wymieszać

Smacznego!

Chlebek piwny (bochenek)

Niemal dwadzieścia lat temu, kiedy byłam jeszcze studentką (jak ten czas zleciał!), zaczytywałam się z moimi Przyjaciółkami serią Balsam dla Duszy, Wydawnictwa Rebis. Niedawno odnalazłam na mojej półce z książkami Balsam dla Duszy. Książka Kucharska. Jest w niej sporo ciekawych opowieści- z kulinariami w tle i przepisami na naprawdę smaczne i proste potrawy. Chlebek piwny, to jedna z tych potraw, którą uważam za godną polecenia.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 C. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia chleba. Wymieszać w misce mąkę, cukier i piwo. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać trochę wody. Przepisu tego nic nie jest w stanie zepsuć- to coś wspaniałego dla wszystkich amatorów.

Wylać ciasto do blachy i wsunąć do piekarenika. Piec w temperaturze 190 C przez ok. godzinę lub w temperaturze 180 C. ok.70 minut. Aby uzyskać ładny, chrupiący bochenek chleba, trzeba przykryć blachę z ciastem folią aluminiową (pozostawiając jednak między nimi tyle luźnego miejsca, aby ciasto, podczas rośnięcia nie przykleiło się powierzchną do folii) w ciągu pierwszych 45 minut pieczenia. Następnie wyjąć chlebek z pieca, zdjąć folię i posmarować ciasto z wierzchu mlekiem (najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu). Wstawić na pozostały czas pieczenia do piekarnika. Niezawodnym sposobem sprawdzenia, czy chlebek jest gotowy, jest oczywiście drewniany patyczek. Jeżeli po wyjęciu nie pozostaje na nim ciasto, znaczy to, że możemy wyłożyć już nasz przysmak z piekarnika”

Składniki:

3 filiżanki mąki rosnącej bez drożdży

3 kopiaste łyżki cukru

2 łyżki mleka

340 g, jakiegokolwiek piwa (jeśli dodacie ciemnego piwa, chlebek będzie ciemniejszy).

Uwaga: Mąkę rosnącą bez drożdży można przygotować samemu. W tym celu należy połączyć składniki w proporcji 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli na 1 filiżankę zwykłej mąki. Z własnego doświadczenia polecam użycie piwa o temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Źródło:

J. Canfield, M.V. Hansen, D. von Welanetz Wentworth: Balsam dla Duszy. Książka Kucharska. Dom Wydawniczy Rebis, Poznań 1999, s. 245