Chlebek piwny (bochenek)

Niemal dwadzieścia lat temu, kiedy byłam jeszcze studentką (jak ten czas zleciał!), zaczytywałam się z moimi Przyjaciółkami serią Balsam dla Duszy, Wydawnictwa Rebis. Niedawno odnalazłam na mojej półce z książkami Balsam dla Duszy. Książka Kucharska. Jest w niej sporo ciekawych opowieści- z kulinariami w tle i przepisami na naprawdę smaczne i proste potrawy. Chlebek piwny, to jedna z tych potraw, którą uważam za godną polecenia.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 C. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia chleba. Wymieszać w misce mąkę, cukier i piwo. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać trochę wody. Przepisu tego nic nie jest w stanie zepsuć- to coś wspaniałego dla wszystkich amatorów.

Wylać ciasto do blachy i wsunąć do piekarenika. Piec w temperaturze 190 C przez ok. godzinę lub w temperaturze 180 C. ok.70 minut. Aby uzyskać ładny, chrupiący bochenek chleba, trzeba przykryć blachę z ciastem folią aluminiową (pozostawiając jednak między nimi tyle luźnego miejsca, aby ciasto, podczas rośnięcia nie przykleiło się powierzchną do folii) w ciągu pierwszych 45 minut pieczenia. Następnie wyjąć chlebek z pieca, zdjąć folię i posmarować ciasto z wierzchu mlekiem (najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu). Wstawić na pozostały czas pieczenia do piekarnika. Niezawodnym sposobem sprawdzenia, czy chlebek jest gotowy, jest oczywiście drewniany patyczek. Jeżeli po wyjęciu nie pozostaje na nim ciasto, znaczy to, że możemy wyłożyć już nasz przysmak z piekarnika”

Składniki:

3 filiżanki mąki rosnącej bez drożdży

3 kopiaste łyżki cukru

2 łyżki mleka

340 g, jakiegokolwiek piwa (jeśli dodacie ciemnego piwa, chlebek będzie ciemniejszy).

Uwaga: Mąkę rosnącą bez drożdży można przygotować samemu. W tym celu należy połączyć składniki w proporcji 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli na 1 filiżankę zwykłej mąki. Z własnego doświadczenia polecam użycie piwa o temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Źródło:

J. Canfield, M.V. Hansen, D. von Welanetz Wentworth: Balsam dla Duszy. Książka Kucharska. Dom Wydawniczy Rebis, Poznań 1999, s. 245