Całkiem niedawno miałam ogromną ochotę na ciasto. W lodówce miałam kilka dorodnych marchewek, zapytałam więć moją Sąsiadkę, czy ma przepis na Marchewkowca. Miała:) Był naprawdę przepyszny!
Przygotowanie:
Można powiedzieć (napisać:), że przygotowanie Marchewkowca nie wymaga żadnego wysiłku. Nie licząc, oczywiście ucierania kilku marchewek:) Wszystie składniki należy połączyć i przełożyć do tradycyjnej keksówki (mnie udało się zrobić także kilka ciasteczek). Piekarnik rozgrzać do 180 C, piec około 90 minut.
Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka wody gazowanej
1,5 szklanki startej marchewki
2 łyżeczki sody
1 jajko
Garść rodzynek.
cynamon i starta skórka pomarańczowa- do smaku.
Ja dodałam też jedno jajko i namoczone wcześniej rodzynki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać trochę mąki. Ciasto można dowolnie udekorować, na przykład owocami i śmietaną.
Smacznego!