Marchewkowiec – według przepisu mojej Sąsiadki

Całkiem niedawno miałam ogromną ochotę na ciasto. W lodówce miałam kilka dorodnych marchewek, zapytałam więć moją Sąsiadkę, czy ma przepis na Marchewkowca. Miała:) Był naprawdę przepyszny!

Przygotowanie:

Można powiedzieć (napisać:), że przygotowanie Marchewkowca nie wymaga żadnego wysiłku. Nie licząc, oczywiście ucierania kilku marchewek:) Wszystie składniki należy połączyć i przełożyć do tradycyjnej keksówki (mnie udało się zrobić także kilka ciasteczek). Piekarnik rozgrzać do 180 C, piec około 90 minut.

Składniki:

3 szklanki mąki

1 szklanka oleju

1 szklanka cukru

1 szklanka wody gazowanej

1,5 szklanki startej marchewki

2 łyżeczki sody

1 jajko

Garść rodzynek.

cynamon i starta skórka pomarańczowa- do smaku.

Ja dodałam też jedno jajko i namoczone wcześniej rodzynki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać trochę mąki. Ciasto można dowolnie udekorować, na przykład owocami i śmietaną.

Smacznego!