Dla każdego coś smacznego

Uważam, że proste, niewymagające długiego czasu na przygotowanie potrawy, mogą być bardzo smaczne. Oto przykład:)

 

 

Penne rigate z kurczakiem w sosie jogurtowo- warzywnym (porcja dla 2-3 osób).

Makaron z kurczakiem w sosie jogurtowo- warzywnym
Na talerzu widać makaron z warzywami.

Pandemia wiele zmieniła. Ale, trudne sytuacje miewają swoje dobre strony. Bo, praca zdalna w domu to oszczędność czasu, którego nie trzeba spędzać na dojazdach i zatłoczonych ulicach miasta. Prawda- jest ciężko. Ograniczamy spotkania towarzyskie, kawa w ulubionej kawiarence musi jeszcze poczekać, nie da się pójść do kina. Mimo to, wystarczy czasem chwila, by poprawić nastrój. Zwłaszcza, gdy w domu pracuje więcej osób, a dzieci zmagają się z niełatwą edukacją zdalną. Wspólny posiłek to takze bezcenny, wspólnie spędzony czas i rozmowy.
Pisałam już wielokrotnie, że jestem zwolenniczką prostego, ładnie podanego i smacznego jedzenia. A, ponieważ uwielbiam kuchnię włośką, polecam makaron:

Składniki:

Makaron Penne rigate- ok. 300 g.
Kurczak (nogi lub pierś- polecam ekologicznego kurczaka „Zagrodowego”)- 200-300 g.
1 średnia cukinia
3 średnie jabłka
jogurt Grecki lub naturalny
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 biała cebula
1 pęczek świeżej natki pietruszki
Do smażenia: masło lub olej rzepakowy
Przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski/ kurkuma/ cynamon, kilka liści laurowych, ziele angielskie, majeranek.

Przygotowanie:
Kurczaka należy umyć i osuszyć. Posolić. W mięso można wetrzeć pozostałe przyprawy. Przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć ok. 5 minut, uważając, by mięso nie przylgnęło. Następnie- ostudzić i pokroić na małe kawałki. Warzywa i jabłka – pokroić w kostkę i razem z mięsem przełożyć do dużego garnka(najlepiej z grubym dnem) lub na dużą patelnię i dusić w niewielkiej ilości wody, często mieszając (wody- w razie potrzeby można dolać). Dodać liście laurowe, majeranek oraz inne przyprawy ( do wyboru) oraz drobno pokrojone ząbki czosnku. Dusić 20- 25 minut.

W drugim garnku zagotować makaron ( 8- 12 minut. Ja dodaję łyżkę oleju i liść laurowy)
Ugotowany i odcedzony makaron, przełożyć do garnka z ,mięsem i warzywami. Wymieszać. Dodać kilka łyżek jogurtu i posypać posiekana natkę pietruszki.
Przełożyć na talerze. Podawać na ciepło (dodatkowa dekoracja potrawy- według własnej inwencji:).
Smacznego!!!

Krem dyniowy z mandarynką

Wiosna w rozkwicie. Na naszych stołach powinno być teraz więcej owoców i warzyw. Chociaż szalejąca inflacja tego pewnie nie ułatwi. Coś jednak jeść trzeba. A jeśli jeść, to smacznie i zdrowo. Osobiście uwielbiam wszelkie warzywne kremy, które robię właściwie przez cały rok..Choć dobrodziejstwa dyni są nam dostępne najczęściej dopiero jesienią, to odkryłam, że dobrej jakości mrożona kostka z dymi (najlepiej BIO), powoduje, że wszelkimi walorami tego warzywa mogę się cieszyć nie czekając na początek „dyniowego sezonu”:). Wiele źródeł podaje, że Polacy od niedawna korzystają w kuchni z dymi. To nie jest do końca prawda. W pałacu Króla Jana w Wilanowie dynia, a raczej bania zwana też „korbalem”była częstym składnikiem królewskiego menu i elementem dekoracyjnym.

Kiedy byłam dzieckiem, dynię najczęściej jadłam w postaci marynowanej w occie kostki, którą także w czasach PRL można było kupić w sklepach. Po latach moja mama zaczęła przygotowywać zupę- krem z bani. Zawsze pyszna! Jednak, po kilku eksperymentach i modyfikacjach (także tych podpatrzonych u kulinarnych mistrzów w TV:), dopracowałam się własnej wersji dyniowego kremu:)

Składniki:

  1. Kostka dyniowa (mrożona 450 g lub świeża, do obrania i pokrojenia)
  2. Dwie mandarynki lub jedna średnia pomarańcza
  3. dwie nieduże marchewki
  4. Dwa ząbki czosnku
  5. Dwie mniejsze cebule
  6. Puszka mleka kokosowego. Zamiast mleka można dodać gęsty jogurt naturalny. Ale wtedy dobrze dodać też trochę cukru lub ksylitolu- do smaku.
  7. Kolendra lub natka pietruszki lub bazylia (świeże liście)
  8. Kumin, cynamon, pieprz, sól, kurkuma, papryka ostra, dwa liście laurowe
  9. Groszek ptysiowy lub grzanki

Przygotowanie:

Dynię , marchewkę i cebulę (pokrojone w kostkę łatwą do zmiksowania) podsmażyć w niewielkiej ilości oleju lub masła. Mandarynki umyć, obrać i oczyścić z białej błony i pestek. Podsmażać z cebulą, marchewką i dynią, dodać czosnek. Mieszać. Dodać przyprawy (ja dodaję po dwie szczypty każdej). Żeby składniki się nie przypaliły, dodaję odrobinę wody i duszę do momentu, kiedy będą dość miękkie – 15- 20 min. (nie wolno rozgotować i przesadzić z ilością wody, krem powinien być dość gęsty). Po ugotowaniu lepiej wyjąć liście laurowe. Pozostawić do wystudzenia. Dodać puszkę mleka kokosowego lub kilka łyżek jogurtu naturalnego. Zmiksować/ zblendować. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami i świeżymi ziołami.

Smacznego!!

Moje Ziemniaczki z pieczarkami Po polsku (Porcja dla dwóch osób)

Przygotowanie: Ziemniaczki (polecam Potatki z Wielkopolski) ugotować ze skórką, w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Można dodać goździki lub majeranek. Posolić pod koniec gotowania. Odlać wodę i wystudzone ziemniaczki pokroić w talarki. Na patelni, na wolnym ogniu udusić, uprzednio umyte i pokrojone pieczarki, mieszać. Dodać ziele angielskie, curry i pokrojony ząbek czosnku. Do … Czytaj dalej Moje Ziemniaczki z pieczarkami Po polsku (Porcja dla dwóch osób)

Marchewkowiec – według przepisu mojej Sąsiadki

Całkiem niedawno miałam ogromną ochotę na ciasto. W lodówce miałam kilka dorodnych marchewek, zapytałam więć moją Sąsiadkę, czy ma przepis na Marchewkowca. Miała:) Był naprawdę przepyszny! Przygotowanie: Można powiedzieć (napisać:), że przygotowanie Marchewkowca nie wymaga żadnego wysiłku. Nie licząc, oczywiście ucierania kilku marchewek:) Wszystie składniki należy połączyć i przełożyć do tradycyjnej keksówki (mnie udało się … Czytaj dalej Marchewkowiec – według przepisu mojej Sąsiadki

Opowieść o Przyjacielu
Omlet Zwyczajny-niezwyczajny

Od dziecka lubię omlety. Pamiętam, gdy na śniadanie podawała je moja mama. Dziś przedstawiam mój lekko zmodyfikowany przepis. Gdy w lodówce są jajka i kilka innych, prostych składników, w kuchni można już poszaleć! Nawet domowe zwierzaki nie oprą się czarowi omleta:) Przygotowanie (Porcja dla jednej osoby): Jajka roztrzepać dokładnie widelcem, dodając mleko, sól i woę … Czytaj dalej Omlet Zwyczajny-niezwyczajny

Moja letnia sałatka z kozim serem i malinami, w sosie miodowym

Przygotowanie (porcja dla dwóch osób): Wystarczy przygotować dużą miskę lub garnek, w których da się wymieszać wszystkie składniki. Potem, włożyć do miski gotowy do spożycia, dowolny”Mix sałat”(bez rucoli) lub umyte, nieduże liście sałaty lodowej, pokroić w kostkę kozi ser i mozzarellę (mogą być także kulki mozzarelli), jeden średni ogórek konserwowy. Dodać garść umytych malin. Składniki … Czytaj dalej Moja letnia sałatka z kozim serem i malinami, w sosie miodowym

Chlebek piwny (bochenek)

Niemal dwadzieścia lat temu, kiedy byłam jeszcze studentką (jak ten czas zleciał!), zaczytywałam się z moimi Przyjaciółkami serią Balsam dla Duszy, Wydawnictwa Rebis. Niedawno odnalazłam na mojej półce z książkami Balsam dla Duszy. Książka Kucharska. Jest w niej sporo ciekawych opowieści- z kulinariami w tle i przepisami na naprawdę smaczne i proste potrawy. Chlebek piwny, … Czytaj dalej Chlebek piwny (bochenek)