Dla każdego coś smacznego

Uważam, że proste, niewymagające długiego czasu na przygotowanie potrawy, mogą być bardzo smaczne. Oto przykład:)

 

 

 

Penne rigate z kurczakiem w sosie jogurtowo- warzywnym (porcja dla 2-3 osób).

Pandemia wiele zmieniła. Ale, trudne sytuacje miewają swoje dobre strony. Bo, praca zdalna w domu to oszczędność czasu, którego nie trzeba spędzać na dojazdach i zatłoczonych ulicach miasta. Prawda- jest ciężko. Ograniczamy spotkania towarzyskie, kawa w ulubionej kawiarence musi jeszcze poczekać, nie da się pójść do kina. Mimo to, wystarczy czasem chwila, by poprawić nastrój. Zwłaszcza, gdy w domu pracuje więcej osób, a dzieci zmagają się z niełatwą edukacją zdalną. Wspólny posiłek to takze bezcenny, wspólnie spędzony czas i rozmowy.
Pisałam już wielokrotnie, że jestem zwolenniczką prostego, ładnie podanego i smacznego jedzenia. A, ponieważ uwielbiam kuchnię włośką, polecam makaron:

Składniki:

Makaron Penne rigate- ok. 300 g.
Kurczak (nogi lub pierś- polecam ekologicznego kurczaka „Zagrodowego”)- 200-300 g.
1 średnia cukinia
3 średnie jabłka
jogurt Grecki lub naturalny
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 biała cebula
1 pęczek świeżej natki pietruszki
Do smażenia: masło lub olej rzepakowy
Przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski/ kurkuma/ cynamon, kilka liści laurowych, ziele angielskie, majeranek.

Przygotowanie:
Kurczakka należy umyć i osuszyć. Posolić. W mięso można wetrzeć pozostałe przyprawy. Przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć ok. 5 minut, uważając, by mięso nie przylgnęło. Następnie- ostudzić i pokroić na małe kawałki. Warzywa i jabłka – pokroić w kostkę i razem z mięsem przełożyć do dużego garnka(najlepiej z grubym dnem) lub na dużą patelnię i dusić w niewielkiej ilości wody, często mieszając (wody- w razie potrzeby można dolać). Dodać liście laurowe, majeranek oraz inne przyprawy ( do wyboru) oraz drobno pokrojone ząbki czosnku. Dusić 20- 25 minut.

W drugim garnku zagotować makaron ( 8- 12 minut. Ja dodaję łyżkę oleju i liść laurowy)
Ugotowany i odcedzony makaron, przełożyć do garnka z ,mięsem i warzywami. Wymieszać. Dodać kilka łyżek jogurtu i posypać posiekana natkę pietruszki.
Przełożyć na talerze. Podawać na ciepło (dodatkowa dekoracja potrawy- według własnej inwencji:).
Smacznego!!!

Moje Ziemniaczki z pieczarkami Po polsku (Porcja dla dwóch osób)

Przygotowanie: Ziemniaczki (polecam Potatki z Wielkopolski) ugotować ze skórką, w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Można dodać goździki lub majeranek. Posolić pod koniec gotowania. Odlać wodę i wystudzone ziemniaczki pokroić w talarki. Na patelni, na wolnym ogniu udusić, uprzednio umyte i pokrojone pieczarki, mieszać. Dodać ziele angielskie, curry i pokrojony ząbek czosnku. Do … Czytaj dalej Moje Ziemniaczki z pieczarkami Po polsku (Porcja dla dwóch osób)

Marchewkowiec – według przepisu mojej Sąsiadki

Całkiem niedawno miałam ogromną ochotę na ciasto. W lodówce miałam kilka dorodnych marchewek, zapytałam więć moją Sąsiadkę, czy ma przepis na Marchewkowca. Miała:) Był naprawdę przepyszny! Przygotowanie: Można powiedzieć (napisać:), że przygotowanie Marchewkowca nie wymaga żadnego wysiłku. Nie licząc, oczywiście ucierania kilku marchewek:) Wszystie składniki należy połączyć i przełożyć do tradycyjnej keksówki (mnie udało się … Czytaj dalej Marchewkowiec – według przepisu mojej Sąsiadki

Opowieść o Przyjacielu
Omlet Zwyczajny-niezwyczajny

Od dziecka lubię omlety. Pamiętam, gdy na śniadanie podawała je moja mama. Dziś przedstawiam mój lekko zmodyfikowany przepis. Gdy w lodówce są jajka i kilka innych, prostych składników, w kuchni można już poszaleć! Nawet domowe zwierzaki nie oprą się czarowi omleta:) Przygotowanie (Porcja dla jednej osoby): Jajka roztrzepać dokładnie widelcem, dodając mleko, sól i woę … Czytaj dalej Omlet Zwyczajny-niezwyczajny

Moja letnia sałatka z kozim serem i malinami, w sosie miodowym

Przygotowanie (porcja dla dwóch osób): Wystarczy przygotować dużą miskę lub garnek, w których da się wymieszać wszystkie składniki. Potem, włożyć do miski gotowy do spożycia, dowolny”Mix sałat”(bez rucoli) lub umyte, nieduże liście sałaty lodowej, pokroić w kostkę kozi ser i mozzarellę (mogą być także kulki mozzarelli), jeden średni ogórek konserwowy. Dodać garść umytych malin. Składniki … Czytaj dalej Moja letnia sałatka z kozim serem i malinami, w sosie miodowym

Chlebek piwny (bochenek)

Niemal dwadzieścia lat temu, kiedy byłam jeszcze studentką (jak ten czas zleciał!), zaczytywałam się z moimi Przyjaciółkami serią Balsam dla Duszy, Wydawnictwa Rebis. Niedawno odnalazłam na mojej półce z książkami Balsam dla Duszy. Książka Kucharska. Jest w niej sporo ciekawych opowieści- z kulinariami w tle i przepisami na naprawdę smaczne i proste potrawy. Chlebek piwny, … Czytaj dalej Chlebek piwny (bochenek)