Od dziecka lubię omlety. Pamiętam, gdy na śniadanie podawała je moja mama. Dziś przedstawiam mój lekko zmodyfikowany przepis. Gdy w lodówce są jajka i kilka innych, prostych składników, w kuchni można już poszaleć! 🙂 Nawet domowe zwierzaki nie oprą się czarowi omleta:)

Przygotowanie  (Porcja dla jednej osoby):
Jajka roztrzepać dokładnie widelcem, dodając mleko, sól i wodę mineralną. Aby dokładnie wymieszać składniki, można użyć blendera. Zwłaszcza, jeśli zamiast mleka, dodamy jogurt. Na niedużej patelni rozgrzać olej lub masło. Przelać masę na patelnię. Smażyć 10-15 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Aby omlet się nie spalił, można wcześniej zakończyć smażenie, pozostawiając go na gorącej patelni, nadal pod przykryciem. Gorący omlet przełożyć na talerz. Podawać na słodko lub na ostro: z dżemem lub innymi dodatkami.
Składniki:
2 jajka
1/4 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
szczypta soli
2-3 łyżki stołowe gazowanej wody mineralnej.
Dżem owocowy, konfitura lub inne dodatki, według uznania.
Smacznego!