Penne rigate z kurczakiem w sosie jogurtowo- warzywnym (porcja dla 2-3 osób).

Pandemia wiele zmieniła. Ale, trudne sytuacje miewają swoje dobre strony. Bo, praca zdalna w domu to oszczędność czasu, którego nie trzeba spędzać na dojazdach i zatłoczonych ulicach miasta. Prawda- jest ciężko. Ograniczamy spotkania towarzyskie, kawa w ulubionej kawiarence musi jeszcze poczekać, nie da się pójść do kina. Mimo to, wystarczy czasem chwila, by poprawić nastrój. Zwłaszcza, gdy w domu pracuje więcej osób, a dzieci zmagają się z niełatwą edukacją zdalną. Wspólny posiłek to takze bezcenny, wspólnie spędzony czas i rozmowy.
Pisałam już wielokrotnie, że jestem zwolenniczką prostego, ładnie podanego i smacznego jedzenia. A, ponieważ uwielbiam kuchnię włośką, polecam makaron:

Składniki:

Makaron Penne rigate- ok. 300 g.
Kurczak (nogi lub pierś- polecam ekologicznego kurczaka „Zagrodowego”)- 200-300 g.
1 średnia cukinia
3 średnie jabłka
jogurt Grecki lub naturalny
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 biała cebula
1 pęczek świeżej natki pietruszki
Do smażenia: masło lub olej rzepakowy
Przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski/ kurkuma/ cynamon, kilka liści laurowych, ziele angielskie, majeranek.

Przygotowanie:
Kurczaka należy umyć i osuszyć. Posolić. W mięso można wetrzeć pozostałe przyprawy. Przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć ok. 5 minut, uważając, by mięso nie przylgnęło. Następnie- ostudzić i pokroić na małe kawałki. Warzywa i jabłka – pokroić w kostkę i razem z mięsem przełożyć do dużego garnka(najlepiej z grubym dnem) lub na dużą patelnię i dusić w niewielkiej ilości wody, często mieszając (wody- w razie potrzeby można dolać). Dodać liście laurowe, majeranek oraz inne przyprawy ( do wyboru) oraz drobno pokrojone ząbki czosnku. Dusić 20- 25 minut.

W drugim garnku zagotować makaron ( 8- 12 minut. Ja dodaję łyżkę oleju i liść laurowy)
Ugotowany i odcedzony makaron, przełożyć do garnka z ,mięsem i warzywami. Wymieszać. Dodać kilka łyżek jogurtu i posypać posiekana natkę pietruszki.
Przełożyć na talerze. Podawać na ciepło (dodatkowa dekoracja potrawy- według własnej inwencji:).
Smacznego!!!