Sałatka z bobem w roli głównej

 

Bardzo lubię bób. Ale jakiś czas temu odkryłam, że jego smak i miękkość w dużej mierze zależy od sposobu gotowania.

Ja gotuję bób nieco ponad 20 minut od momentu wrzenia.

Ale do gotującej wody dodaję łyżka oliwy, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Często dodaje także curry albo kurkumę.pieprz ,a przede wszystkim sól, dodaję na końcu. Czasem jeszcze pozwalam, by ugotowany bób pozostał chwilę w gorącej wodzie, zanim go odcedze. Wtedy , po spróbowaniu mam już pewność, że jest miękki(przed wylaniem wody warto sprawdzić, czy bób jest dostatecznie miękki i nie sugerować się wyłącznie czasem gotowania).

Kiedy odlany bób wystygnie, wyciskam ząbek świeżego czosnku i, jeśli trzeba, jeszcze raz dodaje soli,pieprzu albo  którąś z pozostałych przypraw .

To dla mnie baza.

Ostatnio  spodziewałam się gości, nie mając jednocześnie zbyt wiele czasu na przygotowanie większej ilości jedzenia. W lodówce miałam bób i kilka innych produktów, które postanowiłam wykorzystać i zrobić sałatkę z bobem w roli głównej. Moja mama podpowiedziała mi użycie boczku 😉

 

Składniki :

1 .Około 400 g bobu (świeży lub mrożony)

  1. Pół opakowania sera typu „feta” lub jedna kulka mozzarelli (125 g.)
  2. 150 g boczku (użyłam gotowego, pokrojonego już w słupki, ale można kupić świeży i pokroić w kostkę ).
  3. Liście roszpunki
  4. Pokrojona w kostkę ,nieduża papryka czerwona, ewentualnie jeden ogórek  konserwowy.
  5. Pomidorki koktajlowe (4-5).

Sos:

2-3 trzy łyżki jogurtu naturalnego.

1 łyżka majonezu

Kilka kropel cytryny

Sól ,pieprz, papryka ostra lub wędzona(w postaci zmielonej), ewentualnie czosnek granulowany do smaku .

 

Przygotowanie:

Do ugotowanego i wystudzonego, wcześniej  doprawionego bobu, dodaj pokrojony w kostkę ser, ogórek, paprykę,

2-3 garści liści roszpunki.

Boczek podsmaż na patelni tak, by był lekko chrupiący, ale nie przypalony. Możesz też upiec go w piekarniku. Poczekaj aż wystygnie. 

Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj.

Następnie zrób sos , dokładnie go wymieszaj i polej nim pokrojone składniki.

Pomidorki koktajlowe możesz przekroić na pół i udekorować nimi sałatkę.

Porcja dla 4-5 osób.

Smacznego!