Sałatka z kuskus i kuminem rzymskim
Robię tę sałatkę najczęściej wtedy, kiedy mam mało czasu na działania w kuchni. Wymyśliłam ją kilka lat temu, tuż przed zaplanowanym wieczornym spotkaniem, któremu miała towarzyszyć smaczna kolacja.
Sałatka jest zdrowa, pożywna i smaczna. Zawiera w sobie powszechnie dostępne składniki, ale jej sekretem jest
.. kumin rzymski😀
Składniki:
1.Ok.150 g kaszy kuskus
- Jedna ,niezbyt duża papryka czerwona
- 1 -2 ogórki kiszone, konserwowe lub małosolne
- Mozzarella(ok.125 g)
- Puszka kukurydzy lub groszku, można użyć obu (w ilości zależnej od upodobań)
- Puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 – 3 łyżki majonezu
- Ząbek czosnku
- Opcjonalnie: Pomidorki koktajlowe oraz świeża pietruszka lub sałata do dekoracji
Przyprawy:
Każdej z przypraw dodaję ,mniej więcej po dwie szczypty. Najlepiej jednak, doprawiać sałatkę, sprawdzając/próbując jej smak. Wszystko zależy od upodobań, zwłaszcza, że kumin ma bardzo charakterystyczny i specyficzny smak. Nie warto z nim przesadzać, ale odpowiednia ilość nada sałatce niepowtarzalnego smaku.
Sól, pieprz, kumin rzymski(koniecznie!), czosnek granulowany (w przypadku nie dodania świeżego czosnku).
Przygotowanie:
Kaszę błyskawiczną kuskus zalej gorącą , przegotowaną wodą, według instrukcji na pudełku.
Odstaw do wystudzenia.
Warzywa pokój w kostkę i dodaj do kaszy. Dodaj kukurydzę, tuńczyka i groszek (bez zalewy). Następnie, dodaj mozzarellę i czosnek , pokrojone w kostkę.
Możesz też dodać odrobinę świeżej lub suszonej pietruszki.
Do składników dodaj przyprawy, majonez i wymieszaj.
Sałatkę można podawać od razu, ale najlepiej wstawić ją do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
Porcja dla 3-4 osób.
Smacznego!