Sałatka z kuskus i kuminem rzymskim

 

Robię tę sałatkę najczęściej wtedy, kiedy mam mało czasu na działania w kuchni. Wymyśliłam ją kilka lat temu, tuż przed zaplanowanym wieczornym spotkaniem, któremu miała towarzyszyć smaczna kolacja.

Sałatka jest zdrowa, pożywna i smaczna. Zawiera w sobie powszechnie dostępne składniki, ale jej sekretem jest

.. kumin rzymski😀

 

Składniki:

1.Ok.150 g kaszy kuskus

  1. Jedna ,niezbyt duża papryka czerwona
  2. 1 -2 ogórki kiszone, konserwowe lub małosolne
  3. Mozzarella(ok.125 g)
  4. Puszka kukurydzy lub groszku, można użyć obu (w ilości zależnej od upodobań)
  5. Puszka tuńczyka w sosie własnym
  6. 2 – 3 łyżki majonezu
  7. Ząbek czosnku
  8. Opcjonalnie: Pomidorki koktajlowe oraz świeża pietruszka lub sałata do dekoracji

 

Przyprawy:

Każdej z przypraw dodaję ,mniej więcej po dwie szczypty. Najlepiej jednak, doprawiać sałatkę, sprawdzając/próbując jej smak. Wszystko zależy od upodobań, zwłaszcza, że kumin ma bardzo charakterystyczny i specyficzny smak. Nie warto z nim przesadzać, ale odpowiednia ilość nada  sałatce niepowtarzalnego smaku.

 

Sól, pieprz, kumin rzymski(koniecznie!), czosnek granulowany (w przypadku nie dodania świeżego  czosnku).

 

Przygotowanie:

 Kaszę błyskawiczną kuskus zalej gorącą , przegotowaną wodą, według instrukcji na pudełku.

Odstaw do wystudzenia.

Warzywa pokój w kostkę i dodaj do kaszy. Dodaj kukurydzę, tuńczyka i groszek (bez zalewy). Następnie, dodaj mozzarellę i czosnek , pokrojone w kostkę.

Możesz też dodać odrobinę świeżej lub suszonej pietruszki.

Do składników dodaj przyprawy, majonez i wymieszaj.

Sałatkę można podawać od razu, ale najlepiej wstawić ją do lodówki przynajmniej na kilka godzin.

Porcja dla 3-4 osób.

Smacznego!